Luksusowe desery: Baked Alaska

1 Komentarz
5 Zdjęć
Poniedziałek, 01-07-2013

Lody z piekarnika? Tak, to możliwe! Przepyszny Baked Alaska może być tego najlepszym przykładem. Jak powstaje ten oryginalny deser? Otóż na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu układa się warstwę lodów, które przykrywa się mocno ubitą pianą z białek i cukru a następnie piecze przez chwilę w piekarniku. Zarówno beza jak i ciasto tworzą izolację, dzięki której lody nie roztapiają się.

Przepis na deser najprawdopodobniej przywędrował do Europy z Chin. W azjatyckiej, recepturze wykorzystywano zwykłe ciasto do „ukrycia” lodów. Współczesną wersję, znaną pod nazwą omlet norweski lub omlet niespodzianka, zawdzięczamy francuzom, którzy zmrożone wnętrze „otulili” bezą. Skąd więc nazwa Baked Alaska? A to na cześć zdobytego w 1876 roku nowego terytorium amerykańskiego – Alaski. Oczywiście istnieje kilka wersji jak Bombe Alaska z ciemnym rumem, który podpala się podczas podawania lub z owocami (malinami, wiśniami) zamiast lodów. 

Przepis TU

MB

Luksusowe desery: Baked Alaska

Luksusowe desery. Baked Alaska

  • Luksusowe desery: Baked Alaska
  • Luksusowe desery: Baked Alaska
  • Luksusowe desery: Baked Alaska
  • Luksusowe desery: Baked Alaska
  • Luksusowe desery: Baked Alaska