Luksusowe desery: Apfelstrudel

7 Komentarzy
12 Zdjęć
Czwartek, 27-09-2012

Sezon na jabłka trwa. Po deserach lodowych i tych z orzeźwiającymi owocami czy musami czas na coś, co osłodzi nadchodzące jesienne wieczory. Apfelstrudel wydaje się być propozycją idealną.

Jego przygotowanie nie jest wcale aż tak skomplikowane, ale wymaga zręczności i dobrania odpowiednich proporcji. W zależności od wersji ciasto może być cienkie jak bibuła albo trochę grubsze i bardziej kruche. Najważniejsze są jednak jabłka: lekko kwaskowate z dodatkiem rodzynek oraz cynamonu. Apfelstrudel podaje się na gorąco z sosem waniliowym bitą śmietaną lub gałką lodów.

Słynne ciasto z jabłkami pochodzi z Austrii. Popularne stało się jeszcze za czasów panowania Habsburgów. Najstarszy przepis pochodzi z końcówki XVII wieku. Sam strudel jadało się jeszcze wcześniej z nadzieniem mięsnym.

My polecamy jednak ten z jabłkami. Najlepiej w jakiejś uroczej, wiedeńskiej kawiarni.

Przepis TU

EM

  • Czw., 27-09-2012 majka
    To jest pyszne ciasto , akurat na te ciepłe jesienne dni .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 27-09-2012 Ggugug
    Szarlotka, strudel czy jak tam kto woli placek z jablakmi, smakują tak samo, wyglądają nieco inaczej, wszystkie pyszne, banalne w wykonaniu, ale na Boga, nie luksusowe!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 27-09-2012 kira
    Ekskluzywny przepis , smak i wygląd..
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 27-09-2012 butterfly
    mniam, wygląda smakowicie !
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 27-09-2012 MadameEdith
    Polecam przepis na oryginalną struclę prosto z Wiednia: http://madameedith.blogspot.com…
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 28-09-2012 Gość
    racja, luksusowe to może nie jest ale... narobiliście mi smaka :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 28-09-2012 Rzeszów
    Zapraszam dzisiaj bedzie na podwieczorek.
    Odpowiedz Zgłoś