Luksusowe desery: amerykański placek dyniowy

1 Komentarz
8 Zdjęć
Wtorek, 02-10-2012

Pumpkin pie to klasyka północnoamerykańskiej kuchni, popularna zarówno w USA, jak i Kanadzie. Jest to typowo jesienno – zimowy deser, zjadany w ogromnych ilościach na Halloween, Święto Dziękczynienia oraz Boże Narodzenie.

Tarta o kruchym spodzie, z nadzieniem dyniowo- śmietankowym o lekkiej, korzennej nucie, jest dość delikatne w smaku, bo dynia nie jest zbyt wyrazista, ale wzbogaca go dodatek przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków itp. Są też różne wariacje tego ciasta: z dodatkiem czekolady, wiórków kokosowych, orzechów pekanowych, syropu klonowego, i inne. Często podaje się je z kleksem bitej śmietany.

W USA i Kanadzie można kupić półprodukty, nie tylko ciasto kruche, ale także dynię w puszce, a nawet gotowe nadzienie, które znacznie ułatwiają przygotowanie pumpkin pie. W Polsce nie brakuje jednak żadnego ze składników, dlatego łatwo ten tradycyjny amerykański placek odtworzyć we własnej kuchni.

AT