Luksusowa żywność - warta swojej ceny?

4 Komentarze
13 Zdjęć
Niedziela, 14-04-2013

Nie wszyscy mogą sobie na nią pozwolić, a mimo to wielu z całych sił stara się jej chociaż spróbować. W świecie luksusu obiektem pożądania są nie tylko samochody, domy i ubrania, ale także żywność. Podobnie jak w przypadku odzieży od znanych projektantów, tak i w jedzeniu cena bywa zaskakująca.

Kiedy przygląda się cenom żywności uważanej za luksusową, pierwszą rzeczą przychodzącą na myśl jest właśnie jej cena, a drugą – możliwość zastąpienia jej czymś innym, tańszym. W przypadku części produktów znalezienie alternatywy faktycznie nie jest łatwe lub jest niemożliwe. Niektóre rzeczy mają tak oryginalny smak, że nie da się ich niczym zastąpić. Tak jest choćby z prawdziwym kawiorem, kosztującym nawet 3,8 tys. złotych za niecałe pół kilograma.

Wbrew powszechnym przekonaniom, nie do podrobienia jest również smak wanilii, kosztującej do 100 zł za 225 g. Cena wynika głównie z czasochłonnej uprawy oraz aromatu. Kucharze wiedzą, że najlepszy smak wielu potraw uzyskuje się po dodaniu prawdziwej wanilii, a używany w domach cukier wanilinowy zamiast waniliowego jest kiepską alternatywą.

Pewnych rzeczy nie da się jednak podrobić. W zbiorach szafranu, najdroższej przyprawy na świecie, nie uczestniczą maszyny, a ludzie. To jeden z powodów wysokiej (nawet 15 tys. zł za 0,5 kg) ceny. Jest to przyprawa rzadka, o pięknej żółtej barwie, dla której nie ma alternatywy. Jedynie dla uzyskania konkretnego koloru potrawy można dodać do niej annatto i kurkumy.


Bardzo kosztowne są także zbiory trufli. Kilogram białej trufli kosztuje do 20 tys. złotych, a czarnej – do ok. 4-5 tys. zł. Z roku na rok zbiory są mniejsze, a popyt – większy, nie ma więc co liczyć na spadek ceny. Niestety, jej intensywny aromat będący naturalnym afrodyzjakiem, jest nie do zastąpienia.

Czasami luksusową żwyność można jednak zastąpić czymś tańszym o podobnym smaku. Wołowina wagyu, uważana za najdroższą na świecie (do 1200 zł za 0,5 kg), pożądana jest głównie ze względu na dobrą reputację. Hodowla krów rasy wagyu jest kosztowna, smakosze nie przeczą jednak, że dania przygotowywane z innej wołowiny mogą być równie dobre.

Podobnie jest z pasztetem strasburskim (foie gras) z wątróbek gęsi bądź kaczek, którego produkcja jest dość czasochłonna. By cieszyć się podobnym smakiem, można zastąpić go pasztetem z wątróbki z kurczaka.

Niekiedy jednak droga żywność to raczej kaprys. Jadalne złoto, w cenie ok. 130 zł za kilka płatków, pozbawione jest smaku. Z kolei kawa kopi luwak, kosztująca dwa tysiące złotych za kilogram, polecana jest najczęściej osobom, które mają zbyt wiele pieniędzy. Podobny smak napoju można uzyskać, starannie dobierając ziarna innych gatunków kawy.

Co więcej, podane powyżej ceny są wartościami szacunkowymi. Co pewien czas media donoszą o kolejnych najdroższych posiłkach, będących kompilacją różnych drogich składników. Cena, choćby nie wiadomo jakiego nadała restauracji lub kucharzowi rozgłosu, nie musi jednak świadczyć o wysokiej jakości.

Czytaj też:
Kopi luwak – najdroższa kawa świata http://www.luxlux.pl/artykul/kopi-luwak-najdrozsza-kawa-swiata-23507
Trufle – Mozart wśród grzybów http://www.luxlux.pl/artykul/przewodnik-konesera-trufle-mozart-wsrod-grzybow-23260
Najdroższa przyprawa świata http://www.luxlux.pl/artykul/najdrozsza-przyprawa-swiata-22399
Przewodnik konesera – wołowina wagyu http://www.luxlux.pl/artykul/przewodnik-konesera-wagyu-22875 

Przewodnik konesera – foie gras

MM

  • Niedz., 07-04-2013 Onika
    Foie gras to nie pasztet! To świeża wątróbka kacza o Niepowtarzalnym smaku. Niech sobie autor kupi parówkę i zje zamiast szynki pieczonej. Różnica podobna. Chyba, że ktoś nie ma smaku, ae wtedy mortadela i wystarczy...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 08-04-2013 Gość
    Wszystko kwestia kasy,
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 08-04-2013 Gość
    zgodze sie, ze nie da sie podrobic smaku prawdziwego kawioru z bielugi

    wszystkie te kolorowane ikry, ktore u nas sprzedaja, zupelnie sie nie umywaja
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 10-04-2013 wrazliwa
    Bardzo jestem ciekawa smaku kawioru i homara resztę mogę ominąć.
    Odpowiedz Zgłoś