Kulinarne inspiracje: woda smakowa

4 Komentarze
10 Zdjęć
Sobota, 04-08-2012

Codziennie powinniśmy wypijać około ośmiu szklanek wody. Zwłaszcza w upały, kiedy nasz organizm potrzebuje odpowiedniego nawodnienia. Spożywanie odpowiednich ilości wypłukuje toksyny, zmniejsza ryzyko zawału serca i działa korzystnie na skórę. To tylko niektóre zalety wody.

Picie jej codziennie może być jednak zwyczajnie nudne. Są sposoby żeby stało się zarówno smaczne jak i zdrowe. Alternatywą dla zwykłej wody mineralnej jest woda smakowa. Nie taka kupiona w sklepie, ale zrobiona w domu, bez sztucznych barwników i innych substancji. Jak ją przygotować?

Najlepszy do tego będzie dzban lub karafka. Możemy w nich przygotować napój oraz go tam przechowywać. Jeśli mieszkasz w dużym mieście, bezpiecznie będzie użyć wody filtrowanej. Wlej zimną do naczynia tak aby się wypełniło. Teraz trzeba nadać smak. Możesz wykorzystać niemal wszystkie dostępne owoce. Najbardziej orzeźwiające będą plasterki cytrusów, np. cytryna, limonka, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka. Nieźle sprawdza się także ogórek, truskawki, maliny, płatki róż, mięta. Na dzbanek wody potrzebujesz jednego lub dwóch owoców. Woda absorbuje smak dość szybko, ale najlepszy aromat uzyskuje się po ok. 10 minutach.

Na zdrowie!

EM

  • Sob., 04-08-2012 Przesmiewca
    Wow... Ale odkrywcze. Brawo LuxLux... zaczynacie prezentować naprawdę luksusowy poziom ...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 04-08-2012 Josif
    MAcie rację picie wody to katastrofa ,ale z lisciem mięty -raj.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 04-08-2012 maly
    Ciężko mi to picie idzie , ale sprobuję jeszcze w\g waszej rady .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 17-08-2012 Gość
    Co wy z tą wodą przeciez tu nie Sahara..
    Odpowiedz Zgłoś