Kucharze zapolują na cykady

0 Komentarzy
8 Zdjęć
Czwartek, 18-04-2013

 Skoro krewetki spożywa się już bez oporów, dlaczego inaczej miałoby być z owadami? Z takiego założenia wychodzą restauratorzy ze wschodniego wybrzeża USA, gdzie lada moment rozpocznie się inwazja cykad.

Osoby nielubiące owadów mają powody do obaw, bo nawet w centrach miast pojawi się ich pełno. Jednak gdy większość ludzi będzie się odganiać od irytujących owadów, kucharze urządzą na nie polowanie. Wszystko po to, by zrobić z nich użytek.

Miłośnicy bug cuisine, czyli dań z owadów, zacierają ręce. Inwazja cykad zdarza się na wschodnim wybrzeżu raz na 17 lat. Tegoroczna plaga przypada akurat na moment, w którym dania egzotyczne cieszą się największym uznaniem.

Nowojorscy kucharze już zapowiedzieli, jakie dania z cykad przygotują. Zaproponują m.in. sushi, pizzę, galaretkę i czekoladowe ciasteczka, a wszystko to oczywiście z zebranymi rankiem cykadami w roli głównej.

Autorzy książek kucharskich przekonują, że jedzenie cykad może wyjść na zdrowie. Owady nie dość, że nadają daniom orzechowego smaku, to jak każde inne – bogate są w białko. Jak dotąd nie przebadano jednak wartości odżywczych cykad wieloletnich na tyle, by uznać je za w pełni zdrowe.

Owady, żyjąc pod ziemią, mają styczność z pestycydami. Dania z cykadami mogą więc okazać się bogate nie tylko w białko, ale i toksyny.

Czytaj też: Afery mięsne sprzyjają rozwojowi kuchni egzotycznych

MM

Kucharze zapolują na cykady

Kucharze zamierzają skorzystać na inwazji cykad i przygotować z nich m.in. sushi, galaretki czy ciasteczka

  • Kucharze zapolują na cykady
  • Kucharze zapolują na cykady
  • Kucharze zapolują na cykady
  • Kucharze zapolują na cykady
  • Kucharze zapolują na cykady
  • Kucharze zapolują na cykady
  • Kucharze zapolują na cykady
  • Kucharze zapolują na cykady