Sposób w jaki powstaje nie jest może szczytem estetyki, ale smak i aromat rekompensuje wszystko.
Kawa pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Znana jest od XIX wieku. Uzyskuje się ją z ziaren kawy, wydobywanych z odchodów łaskuna muzanga, popularnie zwanego luwakiem lub cywetą. Należy on do rodziny łaszowatych i jest małym drapieżnikiem.
Zwierzę zjada wyselekcjonowane, dojrzałe, najsłodsze owoce kawowca. Trawi tylko miąższ. Nasiono po lekkim sfermentowaniu przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalane. Następnie ziarna się czyści i przetwarza w standardowy sposób.
Kawa lunak pochodzi głównie z Indonezji (zbiera się ją m.in. na Sumatrze, Jawie i wyspie Celebes), Filipin oraz Wietnamu. Ma delikatny, łagodny smak. Pozbawiona jest gorzkich nut, ponieważ zawiera mniejszą ilość białka w porównaniu do innych, palonych kaw.
Dlaczego kopi luwak to najdroższa kawa na świecie? Roczne zbiory to zaledwie kilkaset kilogramów (przeważnie 300-400 kg). Za kilogram trzeba zapłacić od 2-3 tys. zł. Eksportuje się ją przede wszystkim do USA i Japonii.
Kopi Luwak do kupienia m.in. TU
EM