Frrozen Haute Chocolate - deser w restauracji Serendipity 3

47 Komentarzy
1 Zdjęcie
Poniedziałek, 12-11-2007

Frrozen Haute Chocolate - deser w restauracji Serendipity 3 Miłośnicy czekolady będą zadowoleni. Nowojorska restauracja Serendipity 3 przygotowała najdroższy i podobno najsmaczniejszy deser świata. Do wykonania przysmaku wykorzystano 28 najlepszych na świecie rodzajów kakao, w tym 14 najbardziej egzotycznych i rzadkich oraz 5 gramów jadalnego, 23-karatowego złota.

Na wierzchu tego kulinarnego dzieła sztuki znajduje się pozłacana bita śmietana z truflami z Francji, których funt kosztuje $2 600 (ok. 6 400 zł). Całość serwowana jest w pięknym pucharze, a do jedzenia używa się łyżeczki z 18-karatowego złota, wysadzanej kolorowymi diamentami. Frrozen Haute Chocolate to nie tylko uczta dla podniebienia. Klient razem z łyżeczką otrzymuje również złotą bransoletkę z diamentami. Za biżuteryjną część przedsięwzięcia odpowiedzialność wzięła jubilerska marka Euphoria New York.

To już drugi tak ekskluzywny deser w menu restauracji Serendipity 3. Pierwsze były lody waniliowe, za które trzeba zapłacić $1 000 (ok. 2 460 zł), a które do dziś cieszą się sporym zainteresowaniem.

Frrozen Haute Chocolate kosztuje $25 000 (ok. 61 550 zł). Zamówienie trzeba złożyć z wyprzedzeniem.

Restauracja Serendipity 3
225 East 60th Street
10022 Nowy Jork
Rezerwacje: 212 838 3531

AW

  • Wt., 20-11-2007 Missy-VIP
    Z chęcią bym taki deserek zjadła, ale higienatej kawiarni nie przemawia do mnie. Nawet na tym zdjęciu widać chyba kupę szczura
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 23-11-2007 baba_yaga
    wolałabym sobie kupić samochód niż loda...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 14-02-2008 gość
    Ciekawe czy bym sie najadła tym deserem?? pfff
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 13-06-2008 gość
    siris (Poniedziałek, 12-11-2007) napisał:



    Jezu, 28 rodzajów kakao... mniejsza o to złoto i diamenty ale ja chce tego skosztować!


    za taką cenę???:)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 06-02-2009 gość
    Człowiek pewnie odlatuje z miejsca po pierwszej łyżeczce. A propos- podane było ile to cudeńko waży? :)
    Z praktycznej strony myśląc- ciekawe czy złoto było wcześniej poddawne obróbce termicznej.
    A co jeśli jest w nim Salmonella :D
    ;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 04-05-2012 mmm
    get fat like a sir
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 09-07-2012 lolo
    to nawet kupa droga po takim deserze
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4 5