Eko trend: chleb własnego wypieku

24 Komentarze
17 Zdjęć
Wtorek, 01-05-2012

Ekologiczna i nieprzetworzona żywność to już dobrze znany i rozpowszechniony trend. W ramach dalszych poszukiwań coraz to lepszego jedzenia, obserwujemy nowy trend – pieczenie chleba w domu. Urządzenia do pieczenia chleba rozchodzą się w sklepach jak ciepłe bułeczki, bo dzięki nim właśnie można z łatwością mieć ciepłe pieczywo na śniadanie. Ciepłe, naturalne i będące dziełem własnych rąk. Ta satysfakcja z przygotowania chleba jest dla wielu nawet ważniejszym argumentem niż atuty produktu. Tym bardziej, że trzeba uczciwie przyznać, że nie każdemu od razu ten chleb wychodzi smaczny i dobrze wypieczony. Na szczęście praktyka czyni mistrza, a eksperymentowanie z nowymi składnikami i przepisami to przyjemność i zabawa.

Jak pieczemy chleb? Można w specjalnych maszynkach do pieczeni chleba, które również same mieszają składniki i można ustawić w nich timer tak, by chleb upiekł się w nocy i o 7 rano był gotowy, ciepły i chrupiący. Można też piec go w zwykłych piekarnikach, wcześniej własnoręcznie wymieszać składniki i pozostawić ciasto by urosło.

Istnieje  wiele różnych przepisów na chleby żytnie, z mąki orkiszowej, z ziarnami, sezamem, pestkami słonecznika, suszonymi śliwkami, żurawiną, z dodatkiem miodu albo przepisy na babeczki kokosowe z mąki ryżowej.
Wiele ciekawych przepisów znajdziecie na stronie:
http://www.chleby.info/p/lista-chlebow.html

Trend na pieczenie chleba rozpowszechnia się głównie w dużych miastach, gdzie stanowi prawdziwą atrakcję. Po zajęciach jogi dyskutuje się o nowym przepisie, zapisuje kolegom na kartce nowe, lepsze proporcje, albo adres sklepu, w którym można dostać najlepszą mąkę orkiszową. Nowe odkrycie? Ciemny chleb nabierze specjalnego aromatu, kiedy doda się do niego łyżkę kawy Inka. Warto spróbować dodać też maślanki zamiast wody. Otręby, pestki dyni, a ktoś ostatnio dorzucił nerkowce i suszone chipsy bananowe. W pracy przekazuje się sobie w słoiczku zakwas, bo – to ważne – naturalny chleb pieczony w domu powinien być na zakwasie. Drożdże, szczególnie te w proszku, to pójście na łatwiznę. A tego modni piekarze nie chcą.

AWP

  • Wt., 10-04-2012 bułeczka
    Maciek (Wt., 10-04-2012"][author="gość" date="Wt., 10-04-2012) napisał:

    ja piekę własny chlebek juz od listopada 2010 roku. przepis znalazłem w internecie, ale już go przerobiłem na włsny użytek. Chlebek jest super

    To podaj nam przepis bo ja nie umiem a tez bym spróbował.
    o i ja też poproszę
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Haha
    Jaki eko? wiecie ile prądu trzeba zużyć na rozgrzanie piekarnika, a co za tym idzie ile paskudztwa elektrownia musi puścić do atmosfery? To na jeden, góra trzy chleby. Pieczenie masowe jest bardziej eko...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 stonka
    ja piekę chleb od 2006 r , w piekarniku, raz z ziarnami,siemieniem,otrębami ,słonecznikiem i płatkami owsianymi, raz biały.Zawsze jest rewelacyjny!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 gość
    aby się nie spaliło zastosuj ochronę przepięciową
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    a podatek ,, tan kto piecze chleb jest złodziejem bo nie płaci podatku !!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    kolo (Wt., 10-04-2012) napisał:

    u nas w pracy jest taki debil stachu który piecze sobie chleb a jak jest burza to wyłącza wszystko z prądu i siedzi po ciemku dziwak taki ze szok



    Wole być takim "dziawakiem" niż kimś bezpłciowym jak Ty.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    Haha (Wt., 10-04-2012) napisał:

    Jaki eko? wiecie ile prądu trzeba zużyć na rozgrzanie piekarnika, a co za tym idzie ile paskudztwa elektrownia musi puścić do atmosfery? To na jeden, góra trzy chleby. Pieczenie masowe jest bardziej eko...



    Chodzi ciemniaku o "eko" jako zdrowy,a nie to co kupujesz w sklepie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    durny artykul....ja mam maszyne do pieczenia i pieke juz od dawna i zaden eco-trend tylko zdrowy rozsadek...mam ciemne pieczywo pelne ziaren bez ulepszacza i innych dodatkow...dzieci zadowolone bo smaczny chlebek jest co 2 dzien pieczony...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    kolo (Wt., 10-04-2012) napisał:

    u nas w pracy jest taki debil stachu który piecze sobie chleb a jak jest burza to wyłącza wszystko z prądu i siedzi po ciemku dziwak taki ze szok

    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    ja również sama piekę chlebek i prąd wyłączam w czasie wielkiej burzy...dlatego, że miałam szkody z pioruna
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3