Ekologiczna i nieprzetworzona żywność to już dobrze znany i rozpowszechniony trend. W ramach dalszych poszukiwań coraz to lepszego jedzenia, obserwujemy nowy trend – pieczenie chleba w domu. Urządzenia do pieczenia chleba rozchodzą się w sklepach jak ciepłe bułeczki, bo dzięki nim właśnie można z łatwością mieć ciepłe pieczywo na śniadanie. Ciepłe, naturalne i będące dziełem własnych rąk. Ta satysfakcja z przygotowania chleba jest dla wielu nawet ważniejszym argumentem niż atuty produktu. Tym bardziej, że trzeba uczciwie przyznać, że nie każdemu od razu ten chleb wychodzi smaczny i dobrze wypieczony. Na szczęście praktyka czyni mistrza, a eksperymentowanie z nowymi składnikami i przepisami to przyjemność i zabawa.
Jak pieczemy chleb? Można w specjalnych maszynkach do pieczeni chleba, które również same mieszają składniki i można ustawić w nich timer tak, by chleb upiekł się w nocy i o 7 rano był gotowy, ciepły i chrupiący. Można też piec go w zwykłych piekarnikach, wcześniej własnoręcznie wymieszać składniki i pozostawić ciasto by urosło.
Istnieje wiele różnych przepisów na chleby żytnie, z mąki orkiszowej, z ziarnami, sezamem, pestkami słonecznika, suszonymi śliwkami, żurawiną, z dodatkiem miodu albo przepisy na babeczki kokosowe z mąki ryżowej.
Wiele ciekawych przepisów znajdziecie na stronie:
http://www.chleby.info/p/lista-chlebow.html
Trend na pieczenie chleba rozpowszechnia się głównie w dużych miastach, gdzie stanowi prawdziwą atrakcję. Po zajęciach jogi dyskutuje się o nowym przepisie, zapisuje kolegom na kartce nowe, lepsze proporcje, albo adres sklepu, w którym można dostać najlepszą mąkę orkiszową. Nowe odkrycie? Ciemny chleb nabierze specjalnego aromatu, kiedy doda się do niego łyżkę kawy Inka. Warto spróbować dodać też maślanki zamiast wody. Otręby, pestki dyni, a ktoś ostatnio dorzucił nerkowce i suszone chipsy bananowe. W pracy przekazuje się sobie w słoiczku zakwas, bo – to ważne – naturalny chleb pieczony w domu powinien być na zakwasie. Drożdże, szczególnie te w proszku, to pójście na łatwiznę. A tego modni piekarze nie chcą.
AWP