Drink na weekend: poncz

0 Komentarzy
9 Zdjęć
Piątek, 28-12-2012

Poncz można pić przez cały rok. A to dlatego, że zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje tak sami dobrze. W dodatku można go przyrządzać w dwóch wersjach: z alkoholem lub bez. Podaje się go w wazie, misce lub dzbanku. Głównymi składnikami trunku są m.in. herbata, sok, alkohol (np. rum lub wódka), cukier, owoce, przyprawy korzenne.

Poncz pochodzi z Indii. Z tego kraju wzięła się też etymologia słowa, od słowa ''panca'' czyli pięć (ilość składników napoju). Do Europy przywieźli go brytyjscy żeglarze w I połowie XVII wieku.

Poncz pito na oficjalnych przyjęciach, na które zapraszano dystyngowane towarzystwo. Składniki, przede wszystkim alkohol, owoce i przyprawy, pochodziły z importu, dlatego nie wszystkich było stać na ich kupno. Z Wielkiej Brytanii modna na alkoholowo-owocowy trunek rozprzestrzeniła się na resztę krajów.

EM