Krem irlandzki to jeden z najpopularniejszych likierów na świecie. Jest napojem jedwabiście gładkim i słodkim, o kakaowo-waniliowym smaku.
Likier sporządzany jest z irlandzkiej whisky, śmietanki, wanilii, ziaren kakaowca, cukru i aromatu czekoladowego. Może być łączony z kawą, lodami, aromatami owocowymi i przyprawami korzennymi. Dodawany jest też do ciast i deserów.
Z kremu irlandzkiego przygotowuje się popularny drink B-52. Do shota potrzeba 20 ml kawowego likieru Kahlua, 20 ml pomarańczowego likieru Triple Sec i 20 ml kremu irlandzkiego Do kieliszka wlewa się kolejno likier kawowy, krem irlandzki i likier pomarańczowy.
By kolejne warstwy się ze sobą nie wymieszały, likiery nalewa się powoli, najlepiej z pomocą łyżeczki (jak w załączonym filmiku). Przed wypiciem górną warstwę można (ale nie trzeba) podpalić.
MM