Galeria Słodkości wspólnie z Antykwariatem Jubilerskim Jacek Zięta stworzyli prawdziwe słodkie arcydzieło, przyozdobione biżuterią o wartości 1,5 mln złotych. O tym jak smakuje taki diamentowy smakołyk mogli przekonać się goście charytatywnego koktajlu Fundacji Orimari Marzenny Szustkowskiej, który odbył się w warszawskiej restauracji Villa Foksal.
Wybrane kawałki najdroższego tortu w Polsce zostały zlicytowane, a cały dochód z imprezy, czyli 104 tysiące złotych, przekazany będzie na pomoc dzieciom ze świetlic socjoterapeutycznych. Gospodarzem wieczoru była niezawodna Dorota Wellman.
Deser powstał na bazie wykwintnych składników: szampana, belgijskiej czekolady oraz drobinek jadalnego, 23-karatowego złota. Cukiernicze cudo zdobiło 19 sztuk antycznej biżuterii z XIX i początków XX wieku, ze srebra, platyny i złota. Jacek Zięta z Antykwariatu Jubilerskiego zaprezentował unikatową, diamentową łezkę z różowym brylantem, broszkę Boucheron z XIX wieku w oryginalnym etui, brylantowe pierścienie oraz diamentowo – perłową kolię, która zwieńczała 7-piętrowy tort.
AW