Architektoniczny cud z Norwegii

2 Komentarze
28 Zdjęć
Czwartek, 24-05-2012

Norweski pawilon dzikich reniferów (The Norwegian Wild Reindeer Center Pavilion) znajduje się w Dovre. Zaprojektowany przez studio Snohetta obiekt jest budowlą pełniąc przede wszystkim funkcję obserwacyjną ze względu na swoje wyjątkowe usytuowanie. Zajmuje 90 m2 i został wzniesiony na płaskowyżu (1200 m n.p.m.). Turyści, którzy odwiedzą to miejsce na pewno nie będą zawiedzenie, bo doznania wizualne są wręcz gwarantowane. 

Organicznie pofałdowana fasada służy jako część wypoczynkowa. Można tu usiąść i odpocząć łapiąc promienie słoneczne. Kształtami przypomina skały poddane procesowi erozji spowodowanej przez wodę oraz wiatr. W środku znajduje się kominek, przy którym można się przyjemnie ogrzać, jeśli temperatura na zewnątrz jest zbyt niska a warunki atmosferyczne nie sprzyjają. Za siedzisko służy drewniana ława usytuowana na wprost dużej szyby widokowej. Stąd doskonale widać góry i park. Jeśli wybieracie się do Norwegii koniecznie sprawdźcie czy krajobrazy są równie zapierające dech w piersiach jak na zdjęciach.

AW

  • Czw., 24-05-2012 noreg
    Dovre a nie Dorve !!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 25-05-2012 Gość
    Piękna koncepcja, widać, że drewno to po prostu piękny materiał, który można pięknie rzeźbić.

    Zmieńcie w zdaniu: "na pewno nie będą zawiedzenie" [zawiedzenie] na [zawiedzeni]
    Odpowiedz Zgłoś