5 najdroższych deserów świata

56 Komentarzy
4 Zdjęcia
Środa, 04-06-2008

5 najdroższych deserów świata Wykwintnym smakiem najdroższych deserów świata mogą delektować się tylko nieliczni. Z drugiej strony również tylko nieliczni chcieliby zapłacić ponad $14 000 za tę słodką przyjemność. Małe cukiernicze arcydzieła robione są na zamówienie według skomplikowanych receptur. Oto pięć najdroższych z nich.

5 najdroższych deserów świata

Na szczycie uplasował się The Fortress Aquamarine. Akwamarynowa Forteca serwowana jest w restauracji Wine3, należącej do kurortu The Fortress z Galle na Sri Lance. Kosztuje $14 500, czyli 31 350 złotych. Najważniejszym elementem deseru jest osadzona na płatku czekolady 80-karatowa akwamaryna. Oprócz tego na deser składa się wieża z lodów owocowych aromatyzowanych likierem Baileys, zabaione z dodatkiem szampana oraz kompot z mango i granatów. Deser podawany jest z zaprojektowanymi dla The Fortress szklanymi sztućcami.

5 najdroższych deserów świata

Drugim najdroższym deserem świata jest Złote Ciasto Sułtana podawane w hotelu Ciragan Palace Kempinski w Istambule. Wykonanie deseru zajmuje trzy doby. Wierzch i boki pokrywają płatki 24-karatowego złota. Ciasto nadziewane jest brzoskwiniami, pigwami i figami. Owoce marynowane są przez dwa lata w jamajskim rumie. Deser podaje się na wytłaczanej srebrnej paterze. Kosztuje $1 000 czyli 2 160 złotych.

5 najdroższych deserów świata 2 160 złotych zapłaci się również za The Grand Opulence Sundae, podawany w nowojorskiej restauracji Serendipity. Pięć kulek lodów waniliowych aromatyzuje się wanilią z Madagaskaru i pokrywa płatkami jadalnego 23-karatowego złota. Polewa przygotowywana jest z najdroższej czekolady świata Amadei Porceleana. Deser posypywany jest kawałkami rzadkiej czekolady Chuao, którą wytwarza się z ziaren kakaowca uprawianego na wenezuelskim wybrzeżu Morza Karaibskiego. Lody dekoruje się kandyzowanymi owocami z Paryża, złotymi drażami, truflami i marcepanowymi wisienkami. Na czubku umieszczana jest niewielka miseczka z kawiorem Grand Passion. Lody podawane są w kryształowym pucharze z dwiema łyżeczkami: złotą i z masy perłowej.

5 najdroższych deserów świata

Za 0,45 kg The Madeleine Truffle trzeba zapłacić $6 000, co w przeliczeniu daje 12 970 złotych. Jedna Trufla Magdaleny kosztuje $250 czyli 540 złotych. Czekoladki  produkowane są przez firmę Knipschildt Chocolatier z Norwalk. Na deser składa się czekolada Valrhona, zmieszana ze świeżą śmietanką i laskami wanilii, które przez dobę nasiąkają czystym olejem truflowym. Truflę Périgord pokrywa się kremem ganach. Całość zanurzana jest w czekoladzie i obtaczana w kakao. Czekoladki wykonywane są na zamówienie. Pakowane są w srebrne pudełka. Dodawany jest też osobisty bilecik od Fritza Knipschildta.

Lodowa Kopuła Truflowa podawana jest w lokalu Mezzaluna w Bangkoku. Można ją kupić za $200 czyli za 430 złotych. Przygotowuje się ją z czarnych trufli z francuskiego regionu Périgord. Warstwy truflowe przeplatają warstwy galaretki. Deser dekorowany jest czekoladą Manjaree z dodatkiem kompotu jagodowego i polewany koniakiem Moyet Tres Vieille Grande Champagne No. 7.

AF

  • Śr., 04-06-2008 gość
    ehh.. . . . masakra ....
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-06-2008 gość
    jadlam ten desere za 14 tys dolarow nie dalej jak tydzien temu..i to juz trzeci raz...stac mnie...


    ...JUST KIDDING :D:D:D
    jeszcze mnie nie powalilo :P
    nawet majac szmat kasy nie wydalabym takiej kasy na glupi deserek
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-06-2008 Rafalecek
    Brakuje jednego.Złoty tort serwowany w Emirates Palace Hotel Abu Dhabi.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-06-2008 All my loving
    paranoja! desr kosztowałby 100 zł, ale oni walneli 80karatowa akwamarynę. no doprawdy! płacić 14 000 dolarów za jakieś dodatki ze złota itd. to istna głupota. mogli by wymyślić prawdziwy najdorzszy desr bez złota etc.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 05-06-2008 gość
    abece (Środa, 04-06-2008) napisał:



    I tak każde to cudo skończy jako...gówno, podobnie jak mcchicken z maka czy beton z biedronki:)


    jakbys zjadl/a gówno to tez skończy jako... gówno.... wiec zapraszam do toalety
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 05-06-2008 gość
    gość (Środa, 04-06-2008) napisał:



    Najciekawsze jest to, że te najdroższe desery są serwowane w jednych z najbiedniejszych krajów świata (Sri Lanka, Bankgok) gdzie większość ludzi nie ma co jeść. Ręcę opadają normalnie


    Dlaczego? Bo za bardzo nie rozumiem twojej logiki... W Polsce też jest wielu biednych ludzi, możesz przecież im dac swoje jedzenie, prawda? Zamist kupic sobie nowej bluzki, kup im coś. Nie lubię hipokrytów. Pomagam ludziom, ale są granice. Masz pieniądze, to je wydajesz sam- smutne, ale pradzwie. życie jest brutalne.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 06-06-2008 gość
    No i gdzie ten piaty?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 06-06-2008 gość
    co za debilizm i brak szacunku do pieniadza;/
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 06-06-2008 gość
    gość (Środa, 04-06-2008) napisał:



    Najciekawsze jest to, że te najdroższe desery są serwowane w jednych z najbiedniejszych krajów świata (Sri Lanka, Bankgok) gdzie większość ludzi nie ma co jeść. Ręcę opadają normalnie


    ASIA FRANASIA CZY TO TY ?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 06-06-2008 jaka ja
    a w Afryce dzieci z głodu umierają... a tu przyrzadza się desery za których cenę można było by nakarmić chociazby połowe głodujących dzieci i ich rodziny... żal...
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4 5